Hoe vaak zeg je wel iets dat over je gevoel gaat? Zinnen als “ik voel me niet lekker” of “ik voel me geweldig”. Dat gevoel komt vanuit je lijf. Die geeft aan hoe jij je letterlijk voelt. Daarom vind ik het heel raar, als er gezegd wordt: “Ik begrijp je gevoel”. Dat is een uiting van medeleven en heel lief bedoeld. Alleen een ander kan niet voelen wat jij voelt. Natuurlijk kan je het omschrijven en die ander kan soortgelijks meegemaakt hebben. Dan kom je een heel eind. Maar als je het niet zelf meegemaakt hebt of niet gevoeld hebt, dan is het lastig ‘aanvoelen’.
Ik maakte een podcast over gevoel, ook met betrekking tot je lijf. Wat voel je nu echt en wat uit je? Als kind van anderhalf bonkte ik veel met mijn hoofd tegen tafels en meer. Mijn ouders hebben dit weten te stoppen door mij aan te moedigen (na vele andere wanhopige pogingen, tot huisartsbezoek aan toe). Nu, vele jaren later, denk ik dat ik iets wilde aangeven. Dat er iets niet klopte in mijn kleine lijf. Waarschijnlijk voeding (nu ik anders ben gaan eten, voelt mijn lijf veel rustiger aan, ik was jaren ‘gejaagd’). Dat voelt voor mij erg fijn.
Hoe is het met jouw gevoel? Heb jij een heftige ervaring (bijvoorbeeld rouw) meegemaakt en je wil na verwerking weer blij zijn? Kijk eens naar het -gratis- werkboek Doorpakken, als eerste stap!
Liefs, Mariska