Blog: Zensitief

Weduwe

Hoe ik het ook wend of keer, ik ben een weduwe. Lang heb ik tegen deze titel aangeschopt. Niet hardop, zachtjes in mezelf. Ik wil(de) dat niet zijn. En toch ben ik het. Tot de dood ons scheidt is echt gebeurd. Zo anders dan we dachten toen we jong waren.

Langzamerhand heb ik er vrede mee. Waarmee ik absoluut niet bedoel dat ik Sjon vergeet of mijn eigen gevoelens weg stop. Het gebeurt nog af en toe, dat ik ineens geraakt word door een lied of een geur. BAM, tranen. Ik vind het niet erg. Probeer ze zeker niet te stoppen. Het hoort erbij.

bank Mariska's Zensitiviteit
Mariska's Zensitiviteit

Leven

Wat er (ook) bij hoort is dat ik mijn leven oppak en doorga. Dat heb ik steeds wel gedaan, dat doorgaan. Toen Sjon ziek werd ben ik gaan bloggen om te blijven staan. Dat heb ik na zijn dood eigenlijk wat laten verwateren. Gedachten als ‘wie zit er nu nog op mijn verhaal te wachten’ kwamen boven. Maar… Ik mocht eerst zelf uitvissen hoe het was, mijn kinderen bijstaan en natuurlijk mijn eigen rouw er laten zijn. Zelf weer opklimmen.

Soms heb ik geprobeerd die rouw te ontwijken. Het kwam dubbel hard terug. Soms wilde ik getroost worden. Anderen begrepen het echter niet, dat ook ik (de sterke Maris een arm, een knuffel of een paar warme woorden nodig heeft). Ik vertelde en werd niet gehoord. Waar iemand zei, “ik begrijp je” snapte hij of zij er niets van. Zij zitten ’s avonds nog naast hun partner op de bank. Kunnen hun koude voeten laten warmen in hetzelfde bed. Dat is niet erg, ik gun het ze echt. Voor koude voeten heb ik een elektrische deken.  Voor knuffels mijn kinderen en kleinkind.

Delen

Ik ben ook niet op zoek naar een partner. Ik red mezelf en ik vind het prima alleen. Komt er een leuke/lieve (en ik kan nog wel even doorgaan 😉) man op mijn pad, dat is mooi meegenomen. Ik heb mijn leven opgepakt en het is goed. Anders dan ik ooit bedacht heb. Ik wil er nog iets veel mooiers van maken. Dat ga ik delen in mijn blogs. Hoe het is te leven als weduwe. Met de ruwe kanten en de fijne dingen. Lees je mee? Abonneer je dan op de nieuwsbrief, waar regelmatig tips in komen te staan om je leven net even iets te veraangenamen.

schrijven