Wandelen, wankelen en weer opstaan. Ineens is deze titel er, terwijl ik de laptop opstart om een blog te schrijven. Wandelen is één van mijn vaste rituelen. Al jaren. Ook samen met Sjon (mijn man die is overleden aan de ziekte ALS) wandelde ik veel. Deze week leek er niet veel van te komen, maar toch tussen de buien door heb ik mijn dagelijkse rondjes gemaakt. Met als klapper op de vuurpijl, zondag een heerlijke boswandeling met vriendinnen die ik via het ‘zakelijke’ jaren geleden heb leren kennen.

Het was een vreemde week, allereerst ging de temperatuur een eind omlaag, inderdaad april doet wat ie wil. Ook mijn gevoel had van die ‘swings’. Zo ineens kon ik me heel verdrietig voelen. Ik had het niet direct door, maar bedacht ineens dat Sjonny’s verjaardag en sterfdag – die heel dicht bij elkaar liggen – eraan kwamen. Okay, elk jaar wacht ik gewoonlijk af, wat er komt, soms is het alleen de dagen zelf, dit jaar iets eerder. De eerste jaren ging het echt niet rond april. Nu is dat anders. Dit zijn de ‘littekens’ die opspelen na de diepe wond en hier kan ik op zich goed mee omgaan. En lukt het een dag niet, dan is dat wat het is. Ik maakte er een podcast over: April doet wat met me. Vandaar het ‘wankelen’ in de titel.

Het weer opstaan, gaat over eigenlijk alles wat ik doe. Ik weet alleen nu uit ervaring, dat ik na een val heel snel weer op de been ben. Letterlijk (vanmiddag gleed ik uit over een paar dennenappels op een schuine helling, maar kon me heel snel corrigeren) en ook figuurlijk. Als ik een opmerking lees bij een video die ik gemaakt heb, dan kan ik snel omswitchen en die opmerking bij degene laten wie hem gemaakt heeft. Is het te bont, dan verwijder ik de opmerking, tenslotte is het ‘mijn’ uitzendkanaal – huiskamer zei laatst een bekende – waar een ander te gast is. En zo is het. Ik pik niet alles wat een ander meent te mogen spuien. Vrijheid van meningsuiting is wat anders dan iemand naar beneden halen. Dat heb ik jaren laten gebeuren en dat is over. Mijn grenzen zijn de grenzen die ik aangeef.

Ik ben na een diep dal opgestaan en wil jou graag motiveren om (ook) opnieuw te beginnen. Heb je mijn GRATIS e-boek Doorpakken al aangevraagd? Dit is een handig werkboek, waarmee je zelf aan de slag kunt, als je na tegenslag weer wilt opstaan.

Liefs, Mariska