Trauma,

Het ‘modewoord’ van deze tijd. Iedereen heeft wel in meerdere of mindere mate een trauma meegemaakt. Nu is een trauma een medisch/psychologische term waar ik niet verder op in ga. Wél wil ik je inspireren om als je iets heftigs of zwaars hebt meegemaakt, na verwerking, opnieuw te beginnen. Te herstarten als het ware.

Geraniums blog Waarom weduwen?

Want, zeg ik vaak, die geraniums om achter te duiken, kunnen best nog een paar jaar wachten. Het is zo jammer om in de slachtofferrol te gaan of blijven hangen. Natuurlijk is het erg wat je hebt meegemaakt. Dat bagatelliseer ik niet. En ook niet dat je verwerkingstijd nodig hebt. Die tijd is aan een ieder zelf hoe lang dat is. Ook voor jou. Daarna inspireer ik jou graag om verder te gaan. Verder met je leven. Of, zoals ik al eerder beschreef opnieuw te beginnen. Want dat is als het ware wat je doet. Je laat de gebeurtenis achter je (nee je vergeet het niet, de mooie herinneringen mogen zeker blijven). Je maakt een nieuw startpunt en maakt nieuwe meters. In mijn geval ben ik opnieuw gestart (wel een paar keer zelfs) na de dood van mijn man. Eerst de rouw, toen de rouw om mijn moeder en nog een verhaal wat speelde. Daarna belande ik in banen, gaf mijn onderneming op, zocht mezelf, kreeg een burn-out. Toen iemand me aanraadde – wat ik al wist en vaak deed – om veel buiten te zijn, te bewegen, dacht ik eerlijk ‘dit is nummer zoveel, dit weet ik al’. En toch luisterde ik. Want diegene vertelde nog meer: over gezond eten én koud douchen. Ook die twee wist ik van dat ze gezond waren. Toch ben ik het gaan toepassen: gezonder eten, meer bewegen (een app met 5 minuten oefeningen, aanrader!), veel buiten lopen en altijd koud/kouder/koudst afdouchen. Elke keer weer. Het helpt echt. Ik doe het nog steeds. Soms met tegenzin, soms met plezier. Altijd weten dat het me helpt, je geeft je lijf een boost. Buiten lopen, liefs elke dag. Gezond eten, zoveel mogelijk 😉

Ergens in die periode bedacht ik, dat ik opnieuw wilde ondernemen. Ik ben al eerder een succesvol auteur en spreekster geweest! (boek: ALS heb je niet alleen). Ik wilde nu iets, net als 10 jaar geleden iets met meditaties geven. Dat idee heb ik al gauw losgelaten. Ik had het gevoel, dat ik ‘meer mocht gaan doen’.

Vlak daarna werd het zaadje gepland om mensen als jij te inspireren. Een bevriend ondernemer gaf me een challenge om 30 dagen video’s te maken. Eigenlijk gestart als fun. Eerst met de wijsheden op sociale media, die steeds meer een succes zijn. Later met meer kennis en vooral inspiratie delen over ‘doorgaan na een trauma’. Opnieuw beginnen. Dat kan jij ook. Start maar met het werkboek “doorpakken”, hieronder gratis te downloaden.

Liefs, Mariska