Het is een zonnige zondagmiddag en ik bedenk wat ik wil gaan doen. De fotograaf is net weg, we hebben een leuke shoot gehad. Ik ben geïnterviewd voor een magazine en zij komt vandaag foto’s maken. Maar goed. Wat te doen op een zonnige zondagmiddag, gisteren heb ik net een nieuwe podcast opgenomen en ik wil graag naar buiten. Naar het bos of een vijver is me te druk, dat doe ik liever op een door-de-weekse vrije dag.

Dus besluit ik de fiets uit de schuur te halen en even te kijken op koopzondag. Ja, het is hier nog heerlijk ouderwets, 1x per maand koopzondag. En eerlijk is eerlijk, ik heb wel zin in een lekker ijsje. Zo gezegd zo gedaan. Het is rustig onderweg naar het centrum en ook daar is niet veel publiek. Op een paar pleintjes en terrasjes zitten mensen. Veel winkels zijn (ook/wel) gesloten. Bij de ijsshop aangekomen heb ik geluk, ik ben snel aan de beurt. Met mijn bekertje ga ik naar het terras om even te zitten.

Oud stel

Na een paar minuten komt er een lief oud stel aan. De dame vraagt of ze bij mij mogen zitten. Uiteraard. Liefdevol helpt ze haar man in een stoel. Ik zeg tegen haar, dat ik zo geniet van hun liefde. Ze fluistert terug: “Hij heeft Alzheimer”. Ik beloof haar even met hem te praten en zij loopt naar binnen voor ijs en koffie. Het is heel gezellig en het duurde niet lang voor meneer zijn aardbeienijsje krijgt. “Wel heel koud”, zijn zijn woorden. Ik kom verder met vooral mevrouw in gesprek en vertel dat ik zo geniet om hen twee samen te zien en vertel dat mijn man al niet meer leeft. Zij vertelt over zijn ziekte en dat ze het toch heel fijn is om hem nog bij zich te hebben. “Ik doe het uit liefde”. Dat begrijp ik maar al te goed. Ook ik heb Sjon met alle liefde verzorgd tot het niet meer ging en er een zorgteam geregeld werd. Toen kon ik weer ‘vrouw van’ zijn (voor zover dat nog kon in dat stadium van zijn ziekte).

Eerste stap

We kletsen nog even door en daarna neem ik afscheid. Wat mooi om zo met een wildvreemd ouder echtpaar te praten. Mijn middag is geslaagd. Ik genoot en geniet nog van hun liefde. Zo fijn om dat weer te willen en kunnen zien. Wil jij dat ook, na een zware periode in je leven, weer genieten en opnieuw beginnen? Kijk dan eens hier voor de eerste stap!